Vanaf vrijdag 10 juli 2020 plaatst Het Parool negen weken op rij een spread van het project -Flipping the Bird-. Hieronder vind je een toelichting op het project.
Ik begon met wandelen en fotograferen in de bossen en later de duinen en vond de uiteindelijke urgentie om van dit wandelen een project te maken in De Ramp van 1953, en dan vooral toen ik het gelijknamige boek tegenkwam in mijn opa's boekenkast. Een ramp die ver weg lijkt, maar waarvan ik wil dat deze zich nestelt in het collectieve geheugen om herhaling te voorkomen. Voor mij vormde dit verhaal het sleutelmoment om dit project door te zetten. 
Het werk wat ik aan het ontwikkelen ben speelt zich af in de duinen in verband met de continue dreiging van de zee voor ons nederige land. Het is een first person narratief fotografisch verhaal en gaat over een mens die graag contact wil maken met de natuur. In de duingebieden gaat hij hiernaar op zoek. Tijdens zijn vele wandelingen wordt hij langzaam verliefd op het landschap en de flora en fauna, en denkt hij of zij dat deze liefde wederzijds is. Bij de climax blijkt dit een illusie en zal de hoofdpersoon zijn weg moeten kiezen. Het is een verhaal in beeld, dus de foto's moeten het verhaal vertellen en zijn open van karakter, maar een intro is op zijn plaats. 
Het verhaal wordt gebundeld in een boek die wordt uitgegeven door fw:books en gedistribueerd door IDEAbooks. De vormgeving wordt gedaan door Hans Gremmen. Door deze uitgave zal de context van het werk geschept worden en de kijker meegetrokken worden in het verhaal over de klimaatvraag “hoe verhoud jij je tot de natuur?”. De boekpresentatie vindt, onder licht voorbehoud, plaats tijdens het Warming Up Festival in oktober. Er gaan in september/oktober blinde muren door heel Nederland beplakt worden met de climax van het verhaal, zie voorbeeld bij news. Mocht je nog een muur hebben op een mooie locatie, laat maar weten!
Om het financieel rond te krijgen start binnenkort de voorverkoop van dit boek. Mocht je hier interesse in hebben, mail me op jaapscheeren@gmail.com
Uitgever & boekverkoop: www.fw-books.nl
Dit project is onderdeel van Warming Up: www.wearerewarmingup.nl

You may also like

Back to Top